El Pont de Suert té els seus orígens en el Vilatge de Suert, situat dalt d'unes roques una mica al sud-oest de l'actual població. Documentada des del 955, la vila de Suverte subsistí fins al segle XIII, quan va anar essent abandonada per donar pas a l'actual el Pont de Suert. El 1240 ja està documentada la població de lo Pont de Suert.
El seu terme municipal actual no correspon a l'històric, atès que el 1968 hi van ser agregats els antics municipis de Llesp, Malpàs i Viu de Llevata. Amb aquestes agregacions va passar dels 12,72 km² inicials als 148,62 actuals. La seva aportació, doncs, al municipi actual fou del 8,56% de territori.
La vila del Pont de Suert té una bonica església parroquial moderna, construïda a expenses de les companyies hidroelèctriques als anys seixanta del segle XX, però conserva, en el nucli antic i ran de riu, l'antiga església parroquial. A més, a dins del nucli de població hi ha també la capella de Santa Anna. Dins del terme, a l'extrem de llevant del terme antic, hi havia el monestir de Santa Maria de Lavaix, actualment un munt de ruïnes anegades pel pantà d'Escales.
Església d'El Pont de Suert | Cedida
Turísticament, la vila disposa d'una Oficina de turisme municipal molt activa, on es pot trobar abundant informació sobre el municipi i la comarca, amb moltes propostes de rutes. I és que El Pont de Suert té una oferta de turisme bastant ampla.
L'economia tradicional del Pont de Suert es basa en l'agricultura de prats, farratges, cereals i patates. Tanmateix, és una activitat en recessió, i actualment representa tan sols el 5% del terme. En el camp de la indústria, és innegable que el paper principal deriva de la indústria hidroelèctrica, i també hi participen els sectors del metall i la fusta. Pel que fa al sector terciari, el Pont de Suert és molt important en serveis de comerç i turístics de la comarca.