Pobles per descobrir: Sant Miquel de Campmajor
Un entorn natural envejable, i un ric patrimoni, són els atractius d'aquest municipi del Pla de l'Estany
A Catalunya hi ha molts municipis que val la pena descobrir. I ara que la tardor és ben present, els canvis que es produeixen en el paisatge els omple de colors i els fa ben especials. Avui parlem de Sant Miquel de Campmajor, un municipi de la comarca del Pla de l'Estany, de poc més de 200 habitants, que està ubicat a la vall de Sant Miquel, envoltada de muntanyes que conviden a fer boniques sortides a peu o en bicicleta, i on descobrir un ric patrimoni arquitectònic i cultural, però també natural.
D'entre totes les opcions que té el visitant per descobrir, destaca el castell d'en Roca, que, si bé actualment té l'aspecte d'una masia, encara conserva la torre. El castell es va erigir entre els segles XIV i XV, i es troba en la confluència dels rius Ser i Ritort, on l'antic molí fariner aprofitava el salt d'aigua natural.
Castell de Falgons
També el Castell de Falgons, ubicat a Falgons, l'entitat de població del disseminat terme municipal de Sant Miquel de Campmajor, i que es troba a poca distància de l'església parroquial de Sant Vicenç de Falgons. La seva especial història fa que el castell tingui la disposició d'un gran casal residencial i que el castell actual sigui el resultat de nombroses reformes, amb una planta quadrada sensiblement geomètrica i poc habitual. Aquesta construcció ha estat declarada bé cultural d'interès nacional.
Pel que fa a edificis religiosos, una visita imprescindible és l'església de Sant Miquel de Campmajor, ubicada al cap del municipi. Un temple d'origen romànic modificat posteriorment de tres naus i tres absis decorats amb arcuacions llombardes i lesenes. Encara se'n pot observar, de l'edifici primitiu, l'absis romànic amb arcuacions i bandes llombardes. També conserva un campanar antic.
Esglèsia de Sant Miquel de Campmajor
Parlant d'esglésies, dins del terme del municipi hi ha també l'Església de Sant Martí i Santa Quitèria de Campmajor (segle IX), l'Església de Sant Feliu de Ventajol (segle X), i l'Església de Sant Esteve de Brió (un temple romànic amb modificacions posteriors).
A més, també es pot visitar la Capella de Sant Nazarí, una ermita privada propietat de Can Rovira. D'aquesta, s'explica que l'hereu de can Rovira va fer la promesa de dir una missa i celebrar-ho amb gent del poble, cada any, el dia de Sant Nazari ( 28 de Juliol ) si la pesta no s'enduia cap membre de la família. Així va ser i des de llavors que cada d'any es fa aquesta festa, celebrant una missa a la capella de Sant Nazari l'últim cap de setmana de juliol.
Finalment, cal fer una escapada a l'Ermita de Sant Nicolau, que es troba pujant a Rocacorba, al Pla de Sant Nicolau amb el Canigó al fons.
Pont de Can Prat
El passat medieval del municipi també és ben visible, entre altres, amb el Pont de Can Prat. Un pont medieval sobre la riera de Sant Miquel de Campmajor format per tres arcades de mig punt, amb l'arcada central de llum i més alçada respecte als laterals. Per arribar-hi des de Sant Miquel de Campmajor s'ha d'agafar la carretera local que ens porta a Santa Maria del Collell i al Torn. El pont el trobem a mà dreta un cop fets 1,8 quilòmetres.
Gorga del Diable
I per als amants de la natura, l'entorn ofereix paisatges envejables on poder fer boniques passejades. Destaca el paper que l'aigua té en aquest indret. I és que al voltant de Sant Miquel de Campmajor les fonts brollen com bolets. Així, sempre es pot gaudir d'una passejada fins a la magnífica gorga del Diable, al riu Ser i a tocar d'un immens penya-segat. En aquest punt, el riu assoleix una amplada de vint metres.
Si encara no coneixeu Sant Miquel de Campmajor, o el coneixeu en un altre moment de l'any, no deixeu de prendre nota per a la pròxima escapada!