Passejar per la història: el Poble Vell de Corbera d'Ebre
Les runes carregades d'història aspiren a ser el monument preferit dels catalans i catalanes
La nova edició del programa televisiu Batalla monumental, amb el qual Catalunya busca esbrinar quin és el monument preferit dels catalans i les catalanes, arriba a la recta final amb l'emissió de la última batalla. Un programa en el qual diferents monuments del país competeixen per alçar-se amb aquest reconeixement.
Anem descobrint els monuments que competeixen en aquesta edició, per saber-ne una mica més sobre la seva història i característiques. Després de descobrir el Castell de Mur, el Castell de Montsoriu, les muralles de Montblanc i les de Cervera, el Palau de la Música Catalana i la Cripta i Colònia Güell, Santa Maria de Ripoll, la Cartoixa d'Escaladei, i el Born Centre de Cultura i Memòria, avui parlem del Poble Vell de Corbera d'Ebre.
Si parlem d'un lloc on podem passejar per un dels capítols més foscos de la nostra història, sense cap dubte parlem del Poble Vell de Corbera d'Ebre, el testimoni més simbòlic de la violència i la brutalitat de la batalla de l'Ebre.
L'antiga vila, ubicada al capdamunt d'un tossal de 337 metres d'altitud, el turó de la Muntera, a la vora de la serra de Cavalls i de la de Pàndols, va ser completament destruïda durant la contesa més sagnant de la Guerra Civil, que es va allargar 115 dies entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938.
Carrers del Poble Vell de Corbera d'Ebre
Des d'aquell moment, les ruïnes del Poble Vell van romandre intactes, tal com l'havien deixat les bombes, mentre els seus habitants refeien les seves vides més avall, en un nou poble. Avui, passejar pels carrers del Poble Vell de Corbera d'Ebre, les cases derruïdes, permet comprendre els esdeveniments que hi van tenir lloc aquell estiu de 1938 i fer-se una idea del brutal impacte que la guerra va deixar sobre les Terres de l'Ebre.
Entre tanta destrucció, l'únic edifici que es manté dret és la imponent església de Sant Pere, malmesa i parcialment rehabilitada, de la qual es conserva un esquelet que avui s'utilitza com a espai de memòria i centre d'activitats culturals. Als carrers del nucli, declarat bé d'interès cultural per la Generalitat de Catalunya.
El conjunt va estar declarat Lloc Històric protegit per la Generalitat de Catalunya l'any 1992, i ha esdevingut un monument a la Pau i lloc de visita obligada per a qui vulgui conèixer els desastres de la guerra.
Una de les obres de l'Abecedari de la Llibertat
Tant és així que, als carrers de la vila, entre les runes, el visitant hi trobarà 28 obres, de 25 artistes i fetes amb diferents tècniques i materials, que formen l'Abecedari de la Llibertat. 28 expressions artístiques que conviden a reflexionar sobre el diàleg en la construcció d'una societat justa. A més, l'any 2000, va ser erigit el «Monument a les Brigades Internacionals», obra de José Luis Terraza, de ferro i pedra, i l'abril de 2018 s'inaugurava un relleu, obra de l'escultora Mar Hernández Pongiluppi, que recorda al comandant Robert Hale Merriman i al batalló A. Lincoln.
Un espai per recordar, per no oblidar, i visita obligatòria per descobrir la nostra història.