Jaciment d'Olèrdola

Alt Penedès

Olèrdola, el bressol del Penedès

Catalunyamagrada.cat

 

Olèrdola és considerada el bressol de la comarca del Penedès. El seu conjunt monumental està situat dalt del turó de Sant Miquel a 358 metres en un contrafort del massís del Garraf, tot dominant la plana del Penedès.

 

La situació estratègica del turó han fet que aquest espai hagi estat ocupat des de l'època neolítica a l'edat del bronze i més tard, pels ibers, romans i cristians. De fet, les troballes més antigues corresponen a l'inici de l'edat del bronze (2000-1800 aC).

 

Ja a finals del segle II aC, els romans hi establiren un campament militar construint una impressionant muralla amb torres de planta quadrangular. D'aquest període data la gran cisterna, excavada a la roca, i la talaia situada al punt més alt del turó.

 

A l'època medieval, cap a l'any 929, el comte Sunyer I de Barcelona va construir un castell i una església dedicada a Sant Miquel. Dins el recinte fortificat medieval es trobava la zona militar amb el castell; més avall, l'àrea sacra amb l'església i la necròpolis; i a baix de tot s'estengué el poblat medieval.

 

A partir del s. XII, amb el despoblament de la ciutat, la fortalesa va perdre tota la seva importància estratègica. Després vingué l'abandó total.

Jaciment d'Olèrdola
Jaciment d'Olèrdola | Cedida

 

L'església de Sant Miquel inicialment d'estil preromànic va quedar molt afectada per la ràtzia d'Almansor l'any 985. Es reconstruí com a temple romànic a la fi del segle X i novament va ser parcialment destruïda pels almoràvits el 1108. La recent restauració de l'església (2011) li ha renovat la imatge.

 

El 1963 la Diputació de Barcelona adquirí la propietat i l'any 1971 s'inaugurà el Museu Monogràfic d'Olèrdola. L'any 1995 va ser traspassat a la Generalitat de Catalunya, i es convertí en una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya.