Monestir de Poblet

Llocs

L'impressionant Monestir de Poblet

El monument és un dels finalistes del programa 'Batalla monumental' de TV3

El Monestir de Poblet és un monestir de l'orde del Cister fundat l'any 1150 que està situat al peu de les muntanyes de Prades, a la comarca de la Conca de Barberà. És un dels conjunts monàstics més importants d'Europa, sent el més gran habitat del continent europeu.

Un impressionant monument que opta a esdevenir el monument preferit dels catalans al programa televisiu 'Batalla monumental' després de competir amb el Monestir de Santes Creus i passar a la final per votació popular.

Parlem, doncs, del Monestir de Poblet. El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet es va convertir en centre neuràlgic de la Catalunya medieval, sota la protecció de reis i nobles. Panteó reial durant l'edat mitjana, el conjunt ha esdevingut un símbol històric i cultural on tornen a viure els monjos cistercencs.

Com s'explica a la pàgina web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, la construcció del monestir va començar al segle XII i s'hi aprecien estils arquitectònics variats com el romànic, el gòtic, el renaixentista i el barroc. No obstant això, el conjunt gaudeix d'una harmonia absoluta tant entre els seus elements arquitectònics (que contenen tota l'esplendor de l'orde del Cister) com en la seva relació amb l'entorn de les muntanyes de Prades.

Alguns dels elements més destacats del monestir són l'església, que segueix l'estil dels temples cistercencs i on cal admirar el retaule de l'altar major, un conjunt renaixentista d'alabastre blanc de Damià Forment; la bella capella gòtica de sant Jordi, edificada a l'època d'Alfons el Magnànim (s. XV), i la porta reial, una grandiosa construcció gòtica flanquejada per dues torres octogonals.

Va ser el rei Pere III El Cerimoniós (1319-1387) qui va vincular el monestir amb la Corona d'Aragó fent-hi construir el panteó reial, que fins llavors havia estat a Santes Creus. Hi van fixar la seva sepultura Alfons I, el seu fill Pere I el Catòlic, Jaume I el Conqueridor, Pere III i molts dels seus successors. A les obres dels sepulcres, fetes d'alabastre blanc, hi van treballar alguns dels millors escultors del moment.

Poblet és el monestir més gran de la Ruta del Cister i dels dos masculins és l'únic que manté comunitat de monjos. A més, l'any 1991 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Compartim amb vosaltres el vídeo elaborat per Patrimoni per descobrir aquest impressionant monument: