Panot de Barcelona

BARCELONA

La història del panot de flor

Catalunyamagrada.cat

 

Tothom l’identifica amb Barcelona. La flor amb quatre pètals ha esdevingut tot un símbol de la ciutat. El panot està fet de ciment, sorra i aigua i es troba en nombrosos carrers de la ciutat, sobretot de l’Eixample.

 

La seva autoria se sol atribuir a l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch (1867-1956), el mateix que va projectar la Casa Amatller. No obstant això, no es pot assegurar al 100% que sigui així. És cert que davant d'aquesta mateixa casa va elaborar una rajola amb la flor d'ametller, en al·lusió al cognom de la família, i que aquesta s'assembla moltíssim al panot, però ni és exactament la mateixa imatge ni està feta del mateix material.

 

A principis del segle XX la ciutat va començar a tenir problemes importants de fang en els seus carrers. La situació era bastant caòtica i el creixement de Barcelona no feia més que empitjorar-la. Perquè deixés de formar-se fang, es van començar a remenar idees i finalment es van establir cinc models de rajoles l’any 1906 que ajudarien a donar sortida al problema gràcies al seu disseny en relleu: una calavera, un cercle concèntric, quatre pastilles, quatre pastilles amb quatre cercles i el panot de flor.

 

Finalment, es va apostar pel panot de flor, convertint-se en un dels símbols més emblemàtics de la ciutat. De fet, a causa de la seva fama, la flor de Barcelona es va incorporar com a disseny en tota mena d'objectes, com joies, bosses, tasses o samarretes.