Fumanya, el jaciment més extens amb petjades de sauròpode del Cretaci Superior
Catalunya m'agrada
Fumanya és el jaciment europeu més extens amb petjades de sauròpode del Cretaci Superior i un dels més importants a escala mundial. En aquest espai, s’hi han descobert 3.500 petjades fòssils de dinosaure i més de 40 rastres; 114 fòssils de dinosaures, cocodrils, tortugues i restes de diferent fauna marina; 70 fulles de palmeres; 120 restes de tronc, possiblement de palmera, que podien arribar a mesurar 14 metres d’alçada; i 30 nivells amb restes de closques, ous i pell de dinosaure. El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2014, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península Ibèrica.
En el centre d’interpretació, a més de conèixer tot el que té relació amb els dinosaures, en especial, el titanosaure, també s’hi pot observar peces reals d’alguns dels seus ossos i ous. El projecte de museïtzació del Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya suposa l’última fase del projecte estrella del Consorci Ruta Minera. El projecte es planteja al voltant de l’explotació minera a cel obert de Fumanya, activa entre 1975 i 1986, que va deixar al descobert un impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures de més de 65 milions d’anys.
La relació entre els dinosaures i el carbó és directa: ells van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial. Aquesta és l’extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia: entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.