LA SEGARRA
El passat medieval de Florejacs
Avui us acostem un poble pertanyent a la comarca de la Segarra. Florejacs, es troba entre els barrancs del Joncar i del Gravat, tots dos afluents del riu Sió. Un entramat de carrers amb un passat medieval que encara es veu reflectit en el seu castell de Florejacs i de les Sitges i en la seva església de Santa Maria.
La veritat és que, els castells són els veritables protagonistes d'aquests paisatges. En concret, Florejacs és un dels pobles que encara conserva un recinte emmurallat a l'abric del seu castell. El nom d'aquest municipi resideix en els ibers, que cridaven al lloc "loreac", que volia dir "elevació fortificada de les flors".
Quan us endinseu a l'antic recinte, apreciareu la mola de pedra on es consoliden les cases dels seus habitants. Podreu accedir al seu interior per qualsevol dels seus portals, però és recomanable fer-ho pel que queda sota la torre principal, en el qual encara es conserven les pedres que encaixaven les frontisses de les portes que tancaven la muralla.
Si sou dels que gaudiu dels mites i les històries, entre aquests carrers gaudireu de la llegenda de la "Dama de les Flors", que compta com una senyora del castell que posseïa un encant especial, atreia els homes i quan es cansava d'ells, els convertia en flors. El mite va anar agafant força, fins a convertir-se en l'eix central de la festa anual que se celebra cada mes d'abril.
Un destí, també, per a aquells amants del turisme actiu, en el qual poder realitzar circuits de BTT i rutes de senderisme. Serà obligat, acabar la visita degustant alguna de les seves especialitats gastronòmiques com la pasta de Panades i l'Arrop.