5 curiositats del Palau de la Música
L'edifici és un dels símbols de Catalunya, i escenari de les millors propostes musicals des dels seus inicis
Quan parlem de música a Catalunya és impossible no parlar del Palau de la Música Catalana. Un edifici emblemàtic, i símbol del país, que va ser construït per l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner com a ser de l'Orfeó Català entre 1905 i 1908.
El Palau de la Música Catalana és una perla arquitectònica del modernisme català, que s'articula al voltant d'una estructura central metàl·lica recoberta de vidre que, en rebre la llum natural, converteix l'edifici més significatiu de l'obra de Domènech i Montaner en una caixa de música màgica on es combinen totes les arts aplicades: escultura, mosaic, vitrall i forja.
Tot seguit et desvetllem algunes de les curiositats d'aquest edifici singular que potser desconeixies.
Façana del Palau de la Música
Patrimoni Mundial
El Palau de la Música Catalana és l'única sala de concerts modernista declarada Patrimoni Mundial per la Unesco. Va rebre aquesta distinció el 4 de desembre de 1997, i també va ser declarada Monument Nacional l'any 1971.
Homenatge a la cultura popular catalana.
La façana de l'edifici és un clar homenatge a la cançó popular catalana. S'hi poden veure gent gran, camperols, infants, i també personatges de la burgesia. Unes figures que volen transmetre la idea que tothom pot gaudir del Palau de la Música.
Tota mena de música.
La decoració de l'entrada de l'escenari és un homenatge a la música en el seu conjunt. S'hi poden veure personatges històrics de la música, des del bust de Ludwig van Beethoven fins al bust de Josep Anselm Clavé, autor de 'Les flors de maig'.
Escenari d'estrenes mundials.
El Palau de la Música és un referent de la música simfònica. La sala ha acollit grans estrenes mundials, i hi han tocat grans llegendes de la música com Ígor Stravinski o Richard Strauss.
Una biblioteca única.
El Palau de la Música compta amb una important biblioteca. Entre el seu fons, hi ha alguns dels documents més antics de la ciutat, datats del segle XV.