Trinxat de la Cerdanya

Cuina

Trinxat de la Cerdanya

Més informació a Catalunyamagrada.cat

 

 

El trinxat de la Cerdanya s’ha popularitzat a tot Catalunya, sobretot a les comarques de muntanya, del Pallars a l’Empordà, passant per la Garrotxa, el Ripollès i el Berguedà, entre d’altres.

La diferència rau, però, en el tipus de col. A la Cerdanya, la que es fa servir no té cabdell, només fulla. És molt aromàtica i gustosa.

Tot i això, podeu substituir-la per col d’hivern de cabdell. El trinxat de la Cerdanya se sol fer amb cansalada grassa, però podeu utilitzar cansalada viada.

Ingredients per a 4 persones

 

1 col verda d'hivern de la Cerdanya
1 kg de patates
4 rostes o xulles de cansalada
2 grans d'all
oli d'oliva extra verge
llard de porc
sal

El·laboració:

 

Poseu una olla amb aigua al foc. Quan comenci a bullir, tireu-hi un pols de sal i la col, netejada i trossejada.

 

Mentrestant, peleu les patates, talleu-les a trossos regulars i afegiu-les a l'olla. Deixeu-ho bullir uns 25 minuts fins que estigui tot cuit.

 

Escorreu bé la patata i la col. Passeu la col i les patates a una cassola i trinxeu-les amb l'ajut de l'escumadora, per tal que quedi ben barrejat.

 

En una paella amb una mica d'oli i una mica de llard, fregiu-hi els alls pelats; quan estiguin ben daurats, retireu-los. Afegiu-hi després la cansalada i fregiu-la bé, fins que quedi ben rossa. Reserveu-la.

 

Poseu un xic d'aquest oli a dins de la cassola on hi ha la col i les patates, i removeu-la bé.

 

A la paella on heu fregit la cansalada, i amb el greix que queda, poseu-hi tot el que hi ha a la cassola, formeu com una truita i enrossiu-la molt bé per les dues bandes. Quan estigui al punt, serviu-la de seguida amb els trossos de cansalada a sobre.