El Dia de Reis és un dels dies amb més màgia de tot l'any, i com tota bona celebració, no hi poden faltar les postres típiques d'aquesta jornada per gaudir-les al costat de la nostra família. Parlem del tradicional Tortell de Reis.
Amb forma d'anella, tradicionalment va farcida de massapà i decorada amb fruita confitada o fruits secs. I al seu interior conté dues sorpreses: una fava i un rei. Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartó que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.
Enguany us proposem fer el Tortell a casa. Us animeu?
INGREDIENTS:
Per a la primera part de la massa:
- 10 g de llevat premsat
- 35 g d'aigua
- 75 g de farina
Per a la segona part de la massa:
- 35 g de sucre
- 20 g de llard
- 250 g de farina
- 2 g de sal
- 1 ou
- ratlladura de llimona
- 65 g d'aigua
Per al massapà:
- 150 g de pols d'ametlla
- 150 g de sucre
- aigua
Per a la decoració:
- fruites confitades a voluntat
- 10 g sucre bolado o esponjat
ELABORACIÓ:
Primera part de la massa:
- Triturem el llevat premsat amb la mà en un bol, i hi afegim l'aigua, batent-ho a mà.
- Hi afegim la farina i ho mesclem a mà fins a aconseguir una massa homogènia.
- Tapem la barreja amb un drap de cuina, i ho deixem reposar en un lloc tebi, a uns 22 graus.
- La massa ha de doblar el seu volum. Trigarà uns 20 minuts.
El massapà:
- Mesclem la pols d'ametlla i el sucre.
- Quan estiguin ben barrejats hi afegim l'aigua i fem una massa tova que no es trenqui.
- Enfarinem una superfície i en fem un xurro, col·locant-hi a l'interior el rei i la fava.
Segona part de la massa:
- A la màquina de pastar posem el sucre, la sal, el llard, la ratlladura de llimona i l'aigua.
- Quan estigui ben desfet, afegim l'ou i la farina.
- Amassem fins que ens quedi ben elàstica i hi afegim la massa amb llevat.
- Amassem fins que tota la barreja quedi ben elàstica.
- Estirem la mescla sobre el marbre amb forma de xurro, hi posem el massapà a sobre i l'embolcallem amb la massa. El massapà ha de quedar a l'interior com un farcit.
- Ho tapem amb un drap de cuina, i ho deixem fermentar per segon cop, durant dues hores, fins que torni a doblar el seu volum.
- Un cop ha llevat el pintem amb ou i el decorem, posant-hi les fruites confitades i el sucre.
- Ho coem al forn a 230 graus durant uns vint minuts.
Deixem refredar, i llest per menjar!