Pastís de pastanaga i nous

Cuina

Receptes de febrer: Pastís de pastanaga i nous

La pastanaga, present a les cuines de Catalunya, també es pot convertir en unes postres

Quan pensem en arrels, potser no ens ve al cap que poden servir per fer unes postres boníssimes. Doncs sí. Al mes de febrer, a Catalunya, podem preparar un boníssim pastís de pastanaga amb nous per tancar àpats rodons de temporada, o gaudir d'un berenar exquisit.

La pastanaga té múltiples propietats, derivades del seu color taronja, que promet salut. És un dels aliments que contenen més betacarotè, un potent antioxidant que, entre altres, protegeix contra el càncer i contra els problemes de visió nocturns, les infeccions i mals d'oïda. Igualment, és molt rica en silici, un mineral essencial per a l'organisme, a més de ferro, potassi, fòsfor, sodi, calci, magnesi i àcid fòlic.

Si parlem dels beneficis que aporta al nostre organisme, la pastanaga té un efecte alcalinitzant i depuratiu de la sang, combatent els problemes de pell, infeccions de boca, i de vies urinàries i digestives. És diürètica, tonifica la zona digestiva, sent un excel·lent aliat en casos de diarrea i de restrenyiment. A més, combat la indigestió.

Igualment, és un aliat per a mantenir la vista en condicions, i si es menja crua, millora l'estat de les dents i les genives, i ajuda a purificar el fetge. També combat el desig de menjar dolços.

Preparem, doncs, un pastís de pastanaga i nous?

INGREDIENTS:

  • 300 grams de farina de blat integral
  • 300 grams de pastanaga
  • 270 grams de sucre morè
  • 1 culleradeta de sal, de canyella, de bicarbonat, de vainilla i de pols de fornejar
  • 200 ml d'aigua
  • 180 g d'oli de gira-sol
  • 130 g de nous
  • 300 g de sucre de llustre i 100 g de suc de taronja per fer la taronja glacé

ELABORACIÓ:

  • Posem la farina, el sucre, la sal, la canyella, el bicarbonat i la pols de fornejar en un bol i ho barregem bé.
  • Netegem i pelem les pastanagues, i les ratllem ben fines.
  • Les afegim al bol, juntament amb l'oli de gira-sol, l'aigua, la vainilla i les nous.
  • Ho barregem tot fins que quedi una massa ben homogènia.
  • Aquesta barreja, la posem en un motlle de forn amb la forma que més ens agradi.
  • Ho coem a 180 graus fins que estigui ben cuit, comprovant-ho punxant-lo amb un escuradents de fusta.
  • Mentre es va coent, preparem taronja glacé per a la cobertura del pastís. És molt senzill.
  • Barregem el suc de taronja amb el sucre de llustre.
  • No ha de quedar cap grumoll!
  • Quan traiem el pastís del motlle, el cobrim amb aquesta barreja, ho deixem refredar, i a gaudir-lo!