Per Quaresma, què mengem?
Després del Carnestoltes, aquest període servia per a preparar-se per celebrar Pasqua
Just després de Carnestoltes, arrencava la Quaresma (el Dimecres de Cendra). Un període que s'estén durant 40 dies fins a la celebració de la Pasqua. Una tradició que comparteixen les esglésies catòlica, ortodoxa i anglicana, així com part de les esglésies protestants, amb algunes diferències, i que suposa un temps de purificació. Una purificació que s'assolia mitjançant el dejuni i l'abstinència.
Tot i que avui dia hi ha persones que encara mantenen la tradició de manera estricta, majoritàriament ja no s'és tan estricte, si bé sí que es mantenen algunes de les tradicions pròpies d'aquestes dates.
En moltes llars, una de les tradicions que es manté, és la gastronòmica. I és que, com totes les èpoques de l'any, la gastronomia juga un paper rellevant durant la Quaresma. I per fer-nos una idea de quins són els àpats tradicionals de la Quaresma, només cal mirar la figura de la Vella Quaresma, una vella amb set cames, un bacallà i verdures a la mà, que recorda que aquest és temps d'austeritat i de no menjar carn.
Cigrons amb espinacs i bacallà
Segons la tradició, què mengem aquests dies?
Durant aquesta època, el peix és l'àpat estrella (davant la tradició de no menjar carn). Es consumeixen peixos de diferents varietats, però especialment el bacallà, perquè antigament era el producte més econòmic, a més de ser molt preuat a la cuina.
A més, era un dels pocs peixos que arribaven en bones condicions des del mar del Nord, en salaó o assecat, i per aquest motiu es va popularitzar com a bàsic durant la Quaresma.
El bacallà es pot cuinar de múltiples maneres: amb mel i mostassa, amb escalivada, fent bunyols, bacallà a la catalana, amb samfaina, o arròs amb bacallà, entre altres.
També és temps de verdures i llegums, especialment de cigrons i d'espinacs, que aporten energia i atipen. Els podeu preparar, per exemple, fent bunyols de cigrons, cigrons a la catalana, o sopa de cigrons i bledes.
I tampoc falten les postres, amb els tradicionals Bunyols de Quaresma, que ajudaven (i ajuden) a calmar la gana per l'energia que aporten, i perquè atipen.
I vosaltres, seguiu la tradició gastronòmica de Quaresma?