S'acosta la celebració de la Pasqua i, com mana la tradició catalana, a taula no hi pot faltar una Mona de Pasqua tradicional. Un dolç que simbolitza que la Quaresma, i les seves abstinències, s'han acabat.
La mona tradicional, a Catalunya i la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell, només amb ous i, si convé, pintades. I la pots preparar a casa!
INGREDIENTS (per a la massa mare):
- 175 grams de farina de força
- 90 grams d'aigua
- 10 grams de llevat fresc de flequer
INGREDIENTS (per a la mona):
- 250 grams de farina de força
- 2 ous
- 65 grams de sucre
- 30-40 mil·lilitres d'aigua mineral
- ratlladura de llimona
- 25 grams d'oli
- massa mare
- Cabell d'àngel, massapà, xocolata pel farcit
- 2 ous durs
- un ou batut
- fideus de colors
Podeu guarnir la mona com us vingui de gust.
ELABORACIÓ:
Per preparar la massa mare:
- Dissoldre el llevat amb l'aigua tèbia, i afegir la farina. Pastar fins a tenir una massa homogènia.
- Fer una bola i posar-la en un bol enfarinat, tapat amb un drap de cuina.
- Deixar-ho llevar durant dues hores.
Per preparar la mona:
- Barrejar la farina amb els ous lleugerament batuts, el sucre, la ratlladura de llimona i la massa mare en un bol gran.
- Amassar a poc a poc i anar afegint a poc a poc l'aigua necessària perquè quedi una massa ben lligada.
- Quan la massa no s'enganxi a les mans, afegir l'oli i pastar uns deu minuts fins que la massa l'absorbeixi.
- Col·locar-ho en un bol enfarinat i deixar-ho llevar durant 3 hores tapat amb un drap de cuina.
- Després d'aquest temps, estirar al damunt d'una superfície enfarinada fent un rectangle més ample en un dels dos extremes.
- Posar el cabell d'àngel a l'extrem més estret, i enrotllar cap a l'extrem més ample.
- Unir els dos extrems perquè tingui forma de corona.
- Posar un o dos ous a l'extrem de la mona, amb dues tires de pasta a sobre amb forma de creu.
- Pintar-ho amb ou batut i deixar-ho reposar 30 minuts.
- Tornar a pintar amb ou batut i enfornar a 180 graus, dins el forn prèviament escalfat, entre 20 i 30 minuts.
Més informació