Cuinem el tradicional Tortell de Rams
Són les postres d'aquesta jornada festiva que inicia els actes de Setmana Santa
El diumenge, 28 de març, és Diumenge de Rams, i si ve bona part de les tradicions d'aquesta jornada es veuen un any més alterades per la situació de pandèmia que estem vivint, hi ha una tradició gastronòmica que podem mantenir sense haver de sortir de casa.
Parlem del dolç típic d'aquesta celebració. I és que com passa en bona part de les festes a casa nostra, aquest dia també té postres típiques. Parlem del Tortell de Rams, popular a diferents punts de Catalunya. Un tortell que és igual que el que es menja per Reis, amb l'única diferència que, en aquest cas, no trobarem ni fava ni rei. A més, pot ser farcit de cabell d'àngel, massapà, crema, trufa o nata. Teniu on triar!
I per gaudir-ne com toca, tenim dues opcions. La primera és adquirir-los als forns i pastisseries de casa nostra. La segona, és fer-lo nosaltres mateixos a casa. Us expliquem com fer-lo.
INGREDIENTS:
Per a la primera massa:
- 70 grams de farina de força
- 20 grams de llevat premsat
- 35 grams de llet tèbia
Per a la segona massa:
- 400 grams de farina de força
- 100 grams de sucre
- 1 cullerada de gluten de farina de blat
- 5 grams de sal
- 80 grams de mantega
- 70 mil·lilitres de llet sencera
- 2 ous
- La ratlladura de mitja llimona i la de mitja taronja
Per a la decoració:
- 1 ou batut
- Sucre
- Fruites confitades
ELABORACIÓ:
Comencem preparant la primera massa:
- Desfem el llevat amb la llet tèbia en un bol i ho deixem reposar deu minuts.
- Afegim la farina i ho treballem fins a tenir una massa homogènia.
- Tapem la massa amb un drap i es deixa reposar fins que hagi doblat el seu volum.
Preparem ara la segona massa:
- Posem en un bol la llet, el sucre, la mantega desfeta i els ous batuts i el bat fins a tenir una massa homogènia.
- Afegim la farina i es treballa fins a tenir una massa elàstica.
- Barregem aquesta massa amb la primera massa i ho treballem.
- Quan sigui una massa ben homogènia afegim la sal i les ratlladures de llimona i taronja.
- Ho deixem reposar en un bol tapat amb un drap, fins que tripliqui el volum.
I muntem el tortell:
- Després de reposar la massa, la treballem lleugerament.
- Treballem la massa, amb un forat al mig, perquè tingui forma de corona.
- La posem a una safata de forn untada amb oli, i pintem la corona amb ou batut.
- Es deixa reposar fins que dobli el seu volum.
- Quan ja s'hagi doblat, torneu a pintar amb ou batut i decoreu el tortell amb fruita confitada i sucre.
- Enforneu uns 25 minuts, amb el forn preescalfat a 180 graus, fins que sigui ros.
- Traieu-lo del forn i deixeu-lo refredar a temperatura ambient.
- El partiu per la meitat i el farciu del que més us agradi.
I ja el teniu a punt per gaudir-ne!