Gastronomia
Coca enramada
Catalunyamagrada.cat
La coca enramada és un plat típic del Baix Penedès, amb un origen molt antic que es remunta a l'Edat Mitjana. Una varietat autòctona de la coca de recapte on s'afegeixen ingredients com les mongetes, els espinacs i la ceba, a més d'acompanyar-se amb llonganissa o arengada.
INGREDIENTS (per una coca gran):
500 g de farina de força.
30 g de llevat fresc.
250 ml. d'aigua tèbia.
Dues cullerades grans d'oli d'oliva verge extra.
Una mica de sal.
Samfaina casolana.
Ceba ecalivada.
Espinacs i mongetes.
Un parell de llonganisses.
ELABORACIÓ:
Barrejar bé la farina i la sal en un bol, desfem el llevat en aigua tèbia, i ho barregem tot, junt amb les dues cullerades d'oli. Ha de quedar una massa ben elàstica.
Posem la massa en una superfície neta i seca, i seguim amassant. Fem una bola i la deixem reposar 15 minuts tapada amb un drap.
Tornem a pastar, li posem oli per sobre i la tornem a deixar reposar tapada 30 minuts.
Estirem la massa sobre paper de forn en una safata, i la deixem reposar mitja hora més en un lloc càlid.
Hi posem la samfaina per sobre, les mongetes, els espinacs i la ceba, al gust.
Afegim la llonganissa.
Ho posem al forn prèviament escalfat a 220°, i coem la coca 20 minuts.
Llesta per menjar!