Caldereta de xai amb patates

RECEPTA

Caldereta de xai del Ripollès

Catalunyamagrada.cat

 

Un dels productes gastronòmics típics del Ripollès és el xai. I és que el Ripollès disposa d’una gran extensió de prats on es crien i s'engreixen, de forma semiextensiva, les ovelles i els xais que es poden trobar als diferents establiments del territori.

 

Hi ha centenars de receptes amb aquest producte, però avui el cuinarem amb caldereta, acompanyat de patates.

 

INGREDIENTS:

 

1 kg de coll de xai a trossos

1 kg de patates

3 tomàquets madurs

1 ceba trinxada

1 pebrot verd trinxat

1/2 pebrot vermell trinxat

1 pastanaga trinxada

3 grans d'all laminats

2 fulles de llorer

2 claus

1 raig de conyac

1 branca de romaní fresc

pebre vermell i negre

oli d'oliva

aigua i sal

 

Cal deixar reposar el plat unes hores abans de servir
Cal deixar reposar el plat unes hores abans de servir | La cuina de sempre

 

PREPARACIÓ:
 

  1. Renteu i assequeu la carn. Saleu-la i empebreu-la.
  2. Poseu un bon raig d'oli d'oliva i tot el xai en una cassola, i deixeu-lo daurar per totes dues bandes.
  3. Ratlleu els tomàquets, i afegiu una cullerada de pebre vermell per potenciar el color.
  4. Trinxeu la ceba, la pastanaga, l'all i els pebrots.
  5. Retireu i reserveu la carna quan estigui ben rossa.
  6. En el mateix oli, daureu l'all. Abans no es cremi, afegiu la ceba, el pebrot i la pastanaga.
  7. Remeneu-ho tot plegat i deixeu que es faci a foc baix.
  8. Mentrestant, peleu les patates i escapceu-les.
  9. Afegiu-hi un bon raig de conyac al sofregit, i deixeu que s'evapori l'alcohol.
  10. Afegiu-hi el tomàquet. Quan comenci a enganxar-se, afegir la carn.
  11. Remeneu-ho be perquè la carn s'impregni amb el sofregit.
  12. Afegiu-hi el llorer i el clau. I una branca de romaní.
  13. Aboqueu-hi aigua o brou fins a cobrir sobradament la carn.
  14. Tapar-ho, que vagi fent xup-xup durant uns 15 minuts aproximadament, i afegir les patates.
  15. Remeneu-ho bé, i deixeu-ho coure uns 25 minuts.
  16. Un cop acabat, és bo deixar reposar el guisat un temps (unes dues hores).
  17. Serviu aquest plat ben calent.