RECEPTA
Caldereta de xai del Ripollès
Catalunyamagrada.cat
Un dels productes gastronòmics típics del Ripollès és el xai. I és que el Ripollès disposa d’una gran extensió de prats on es crien i s'engreixen, de forma semiextensiva, les ovelles i els xais que es poden trobar als diferents establiments del territori.
Hi ha centenars de receptes amb aquest producte, però avui el cuinarem amb caldereta, acompanyat de patates.
INGREDIENTS:
1 kg de coll de xai a trossos
1 kg de patates
3 tomàquets madurs
1 ceba trinxada
1 pebrot verd trinxat
1/2 pebrot vermell trinxat
1 pastanaga trinxada
3 grans d'all laminats
2 fulles de llorer
2 claus
1 raig de conyac
1 branca de romaní fresc
pebre vermell i negre
oli d'oliva
aigua i sal
PREPARACIÓ:
- Renteu i assequeu la carn. Saleu-la i empebreu-la.
- Poseu un bon raig d'oli d'oliva i tot el xai en una cassola, i deixeu-lo daurar per totes dues bandes.
- Ratlleu els tomàquets, i afegiu una cullerada de pebre vermell per potenciar el color.
- Trinxeu la ceba, la pastanaga, l'all i els pebrots.
- Retireu i reserveu la carna quan estigui ben rossa.
- En el mateix oli, daureu l'all. Abans no es cremi, afegiu la ceba, el pebrot i la pastanaga.
- Remeneu-ho tot plegat i deixeu que es faci a foc baix.
- Mentrestant, peleu les patates i escapceu-les.
- Afegiu-hi un bon raig de conyac al sofregit, i deixeu que s'evapori l'alcohol.
- Afegiu-hi el tomàquet. Quan comenci a enganxar-se, afegir la carn.
- Remeneu-ho be perquè la carn s'impregni amb el sofregit.
- Afegiu-hi el llorer i el clau. I una branca de romaní.
- Aboqueu-hi aigua o brou fins a cobrir sobradament la carn.
- Tapar-ho, que vagi fent xup-xup durant uns 15 minuts aproximadament, i afegir les patates.
- Remeneu-ho bé, i deixeu-ho coure uns 25 minuts.
- Un cop acabat, és bo deixar reposar el guisat un temps (unes dues hores).
- Serviu aquest plat ben calent.