10 receptes per gaudir gastronòmicament de la Quaresma
Tradicionalment, aquesta època de l'any és moment d'àpats senzills, però boníssims
Quan parlem de la Quaresma, a Catalunya, sabem què és l'època de l'any que arriba després del Carnaval, i abans de la celebració de la Pasqua. Una celebració de caràcter religiós que comparteixen les esglésies catòlica, ortodoxa i anglicana, així com part de les esglésies protestants, amb algunes diferències, i que suposa un temps de purificació. Una purificació que s'assolia mitjançant el dejuni i l'abstinència.
Amb els anys, s'ha perdut (en bona part) la tradició més estrictament de caràcter religiós, però sí que hi ha qui manté, per tradició familiar, la gastronomia d'aquestes dates, basada en el consum de peix, especialment el bacallà, i les verdures i els llegums, amb un protagonisme especials dels cigrons i els espinacs. Sense oblidar les postres!
Compatim 10 receptes de Quaresma que de segur us agradaran!
sopa de cigrons i bledes
INGREDIENTS:
- 500 grams de cigrons cuits
- 200 grams de bledes
- 1 pastanaga
- 150 grams de tomàquet triturat
- 2 branques d'api
- 1 ceba i 2 alls
- Alfàbrega i julivert
- 1500 ml de brou vegetal
- 4 cullerades d'oli d'oliva verge extra
- Sal i pebre negre
ELABORACIÓ:
- Comencem per netejar i pelar les verdures.
- Piquem la pastanaga, mitja ceba, l'api, els alls, 4 fulles d'alfàbrega i una mica de julivert.
- Ara, netegem i rentem bé les bledes, i les tallem a tiretes.
- Sofregim, en una paella amb dues cullerades d'oli, les verdures que teníem ja picades.
- Ho salem al gust.
- Quan hagin passat 6 o 7 minuts, afegim els cigrons i el brou.
- Quan comenci a bullir, ho deixem coure dos minuts i incorporem el tomàquet triturat.
- Ho remenem i ho deixem coure un quart d'hora.
- Mentre es cou, en una altra paella amb dues cullerades d'oli calent, sofregim les bledes amb l'altra mitja ceba picada.
- Passats uns 7 minuts, incorporem aquest sofregit a la sopa dels cigrons.
- Ho barregem bé, i ho deixem reposar uns minuts abans de servir.
hummus de cigrons amb crudites
INGREDIENTS:
- 1 pot de cigrons cuits de 400 grams
- 2 grans d'all
- 2 cullerades de tahina
- 2 llimones
- Oli d'oliva verge extra
- Pebre vermell dolç
- 4 pastanagues
- 1 pebrot vermell i 2 de grocs
- 2 cogombres
- 2 branquetes de julivert
ELABORACIÓ:
- Comencem per repassar els cigrons en aigua, i pelem els alls.
- Posem els cigrons, els alls pelats, la tahina i el suc de les llimones en un pot de triturar.
- Afegiu un punt de sal, i tritureu-ho fins que sigui una pasta homogènia i cremosa.
- Ara, netegem les verdures.
- Peleu les pastanagues, traieu les llavors al pebrot, i renteu i peleu (si ho preferiu) el cogombre.
- Talleu totes aquestes verdures com si fossin bastonets.
- Submergiu-les en aigua freda amb glaçons uns 20 minuts i escorreu-les bé.
- A l'hora de servir l'hummus, poseu-lo en un bol, posant-li pebre vermell per sobre, una mica de julivert picat, i un raig d'oli d'oliva.
- Acompanyeu-lo d'una safata amb les verdures.
espinacs amb tofu i se sam
INGREDIENTS (per persona):
- 150 grams d'espinacs
- 100 grams de tofu (natural o fumat)
- Llavors de sèsam torrades
- Oli d'oliva verge extra
ELABORACIÓ:
- Rentem i netegem els espinacs.
- Els bullim amb aigua amb sal durant 1 minut.
- Els escorrem i reservem.
- Ara tallem el tofu a daus i el saltem amb una mica d'oli fins que estigui ben daurat.
- Afegim els espinacs a la paella.
- Ho saltegem tot junt uns minuts.
- Afegim les llavors de sèsam i ho saltegem un minut més.
bacalla amb espinacs panses i pinyons
4. Bacallà amb espinacs, panses i pinyons
INGREDIENTS:
- 4 talls de bacallà dessalat
- 1 quilo d'espinacs
- Un bon grapat de panses
- Un bon grapat de pinyons
- 1 gra d'all
- Farina
- Llet d'ametlla
- Una culleradeta de cúrcuma en pols
- Oli d'oliva i sal
ELABORACIÓ:
- Comencem per preparar el bacallà, prèviament dessalat, sigui a casa, o comprat ja en aquest punt.
- L'enfarineu i el fregiu en una paella on prèviament haureu enrossit un all fet a làmines amb oli d'oliva.
- Reserveu el bacallà quan ja estigui daurat.
- Netegeu els espinacs frescos traient-los les cues i rentant-los.
- Ara, saltegeu-los en una paella amb un raig d'oli, i reserveu-los quan estiguin al punt.
- En la mateixa paella, saltegeu les panses, i afegiu els pinyons.
- Afegiu els espinacs, i saltegeu-ho uns minuts tot junt.
- Poseu els talls de bacallà per sobre.
- En un got, poseu una mica de llet d'ametlla i una culleradeta de cúrcuma. Remeneu-ho bé, i afegiu-ho a la paella.
- Que cogui tot junt uns minuts a foc lent...
bacalla amb escalivada
INGREDIENTS:
- 4 talls de bacallà dessalat
- 2 pebrots vermells
- 2 albergínies
- 4 llesques de pa
- 3 cullerades de sèsam
- Arrels d'anís estrellat
- 1 bitxo i 1 all
- Sal i pebre
- Grans de pebre negre
- Oli d'oliva extra verge
ELABORACIÓ:
- Comencem per escalivar els pebrots i les albergínies.
- Posem les verdures en una safata, i les enfornem a 200 graus durant uns tres quarts d'hora.
- També les podeu fer a la brasa, si teniu la possibilitat de fer-ho.
- Mentrestant, preparem la salsa.
- En un pot de batedora, tritureu l'anís estrellat, afegiu el sèsam i 10 cullerades d'oli d'oliva. Ho barregem fins que quedi ben lligat.
- Quan les verdures estiguin cuites, les deixem refredar una mica, les peles i netegem, i les fem a tires. Ho reservem
- Ara, coem el bacallà.
- En una cassola, posem els 4 talls de bacallà i els cobrim amb oli d'oliva.
- Afegim el bitxo, l'all, i uns grans de pebre negre.
- Ho portem al foc, i ho confitem a foc molt lent.
- En una paella fregim els talls de pa.
- I emplatem.
- Posem un tall de pa, a sobre el bacallà, damunt seu l'escalivada, i ho amanim amb l'oli de sèsam que teníem preparat.
bunyols de bacalla
INGREDIENTS:
- 3 patates mitjanes
- 300 grams de bacallà esmicolat
- 2 ous
- Alls i julivert
- Oli i farina
ELABORACIÓ:
- Netegem i pelem les patates, i les trossegem.
- En una olla amb aigua, posem a bullir les patates amb el bacallà, prèviament dessalat.
- En uns 15 o 20 minuts està cuit.
- Ho retirem del foc, ho escorrem, i quan estigui tebi ens assegurarem que no queda cap espina al peix.
- Després, xafem el bacallà i les patates amb una forquilla.
- Tot seguit, piquem uns grans d'all i una mica de julivert (la quantitat, al vostre gust!).
- En un bol, batem els ous, i hi afegim les patates i el bacallà.
- Si la pasta és massa clara, afegim una mica de farina per lligar-ho tot.
- Quan la pasta estigui a punt, posem a escalfar una paella al foc amb oli d'oliva abundant.
- Anem fent boles amb la pasta a cullerades, i els posem a la paella quan l'oli estigui ben calent.
- Quan s'hagin enrossit, els retirem de la paella i els posem en una safata amb paper de cuina.
canelons de bacalla amb samfaina
7. Canelons de bacallà amb salsa de samfaina
INGREDIENTS (per a 4 comensals):
- 12 plaques de canelons
- 1 quilo de bacallà esqueixat dessalat
- Una ceba tendra picolada
- Salsa de samfaina (casolana o de compra)
- Sofregit de tomàquet (casolà o de compra)
- Mantega
- Nata líquida
- Vi ranci
- Aigua
- Oli d'oliva i sal
- Formatge ratllat
ELABORACIÓ:
- Si voleu fer la salsa casolana i el sofregit de tomàquet, feu-ho el primer, i reserveu-ho. També podeu optar per una de compra de bona qualitat.
- Un cop preparat, bulliu les plaques de caneló en una cassola fonda amb aigua, sal i una mica de mantega.
- Retireu-les del foc quan estiguin al dente, escorreu-les, i poseu-les a damunt d'un drap de cotó.
- Ara, sofregim la ceba ben picada en una paella amb un raig d'oli d'oliva.
- Quan estigui daurada, afegiu el bacallà esmicolat, un parell de cullerades de sofregit de tomàquet, i una copa de vi ranci.
- Deixeu que cogui tot junt durant uns minuts, i després, passeu el resultat per la trinxadora.
- Un cop la barreja estigui trinxada, poseu-la en un cassó amb una mica d'oli, i continuem coent, a foc baix sense deixar de remenar.
- Afegiu una mica de nata líquida sense deixar de remenar, i corregiu de sal si és necessari.
- Quan estigui ben cuit, la retirem del foc, i la deixem refredar.
- Ara toca muntar els canelons.
- En una safata de forn, poseu salsa de samfaina.
- Empleneu la pasta de canelons amb el preparat ja fred, i els emboliqueu amb cura.
- Poseu-los damunt de la salsa de samfaina, i quan estiguin tots, poseu una mica més de salsa damunt dels canelons.
- Ara, cobriu-los de formatge ratllat, i poseu-los al forn a 180°, fins que el formatge estigui daurat.
bacalla amb salsa de mel i mostassa
INGREDIENTS:
- 250 grams de morro de bacallà
- 20 grams de mel de romaní
- 20 grams de mostassa antiga
- 2 patates petites
- 250 grams de bròquil
- 2 grans d'all
- 2 dl de nata líquida
- Farigola i oli d'oliva
ELABORACIÓ:
- Netegeu el bacallà, prèviament dessalat, i poseu-lo en una cassola amb l'oli d'oliva, els alls i la farigola.
- Coure-ho tot a foc molt lent perquè es confiti.
- Mentrestant, prepareu la salsa.
- Barregeu en una paella la mel, la mostassa i la nata.
- Quan hagi reduït, la reserveu.
- Talleu les patates a trossos grans i bulliu-les.
- Feu el bròquil a trossos, i coeu-lo en una altra olla.
- Quan tenim tots els ingredients cuits i preparats, emplatem.
- Primer posem el bacallà.
- El cobrim amb la salsa.
- I al costat afegiu unes patates i una mica de bròquil.
bunyols de cigrons
INGREDIENTS:
- 200 grams de cigrons cuits
- 50 grams de farina
- 60 grams de mantega
- 2 ous
- 200 ml de llet
- Ratlladura d'una taronja
- 1 cullerada de sucre
- Sucre i canyella
- Anís i oli d'oliva suau
ELABORACIÓ:
- Comencem per colar i rentar els cigrons cuits.
- En una olla, posem la llet, la mantega, la ratlladura de taronja i el sucre al foc.
- Quan comenci a bullir, afegim els cigrons.
- Ho deixem un parell de minuts, i ho triturem tot.
- Ho colem, i ho tornem a posar al foc.
- Anem incorporant la farina i ho coem sense deixar de remenar.
- Quan ja no s'enganxi a les parets, ho retirem del foc.
- Ara, afegim, un a un, els ous, sense deixar de remenar.
- Quan la pasta estigui ben lligada, la posem en una mànega pastissera.
- En una paella, posem oli abundant, i quan estigui ben calent, comencem a fer els bunyols.
- Anem afegint petites porcions de la massa, i deixem que es coguin fins que estiguin ben daurats.
- Els retirem del foc, i els deixem escórrer en una safata amb paper de cuina.
- Finalment, els mullem amb una mica d'anís.
- I els arrebosses amb una barreja de sucre i canyella.
bunyols de quaresma
10. Bunyols de vent o de Quaresma
INGREDIENTS:
- 200 grams de farina fluixa
- 150 grams de mantega
- 15 grams de sucre
- 250 ml de llet
- 6 ous
- Oli d'oliva verge i sucre per arrebossar
ELABORACIÓ:
- En una cassola, barregem la mantega amb la llet.
- Ho posem al foc, i quan arrenqui el bull, incorporem la farina i el sucre, prèviament barrejats.
- Ho anem remenant fins que es converteixi en una bola.
- Llavors, retirem la cassola del foc i posem la barreja en un bol.
- Continuem remenant mentre anem afegint els ous un a un fins que quedin completament incorporats a la massa, amb una textura esponjosa.
- Ara, anem fent boletes, i les fregim en oli ben calent fins que quedin ben rosses.
- Traiem els bunyols del foc i els posem sobre paper absorbent.
- Quan s'hagin refredat, els arrebossem amb sucre.
Primers, segons, i postres. tens per triar!