Vinseum

Actualitat

VINSEUM, el nou museu del vi català

La reobertura del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya serà el cap de setmana del 9 i 10 de novembre

Després de gairebé vuit anys d'obres, el dissabte 9 de novembre VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (a Vilafranca del Penedès), estrena les seves noves instal·lacions al complet. Als espais ja coneguts del Palau reial s'afegeix un edifici de nova planta amb 3.500 m2 addicionals, tres exposicions permanents i nous espais de serveis com l'aula de tast, l'aula educativa o el nou vestíbul d'accés.

L'obra arquitectònica ha anat a càrrec de l'arquitecte Santiago Vives i la museografia ha estat dissenyada pel despatx Varis Arquitectes, amb Dani Freixes al capdavant.

La nova seu del VINSEUM és fruit d'un ambiciós projecte arquitectònic i museogràfic que ha pretès la modernització de les instal·lacions i del discurs expositiu per adaptar el museu vilafranquí a l'esperit de la societat del segle XXI. El nou VINSEUM es presenta com a motor cultural de la ciutat i de la seva comarca, esdevé referent clau del sector vitivinícola català, i la seva proposta cultural i museística ha de ser un dels principals atractius de la destinació turística i promocional que treballa sota l'empara dels segells de Penedès Turisme i del Servei de Turisme de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

El nou edifici

El nou edifici compta amb un total de sis plantes -soterrani, planta baixa i quatre plantes superiors-, obre connexions a cada nivell que l'enllacen internament amb el Palau Reial, i facilita que el circuit expositiu pugui utilitzar els espais d'ambdues construccions i lluir així el ric patrimoni arquitectònic que atresora el museu.

Més de la meitat dels prop de 5.000 m2 de superfície del museu renovat l'ocupen les tres noves exposicions permanents, totes elles amb les col·leccions a l'epicentre d'un discurs que posa l'accent en les persones que han llegat aquest patrimoni tan divers i complex, i que són interpretades en clau de present i de reptes de futur.

Façana de Vinseum

Així doncs, a la planta baixa podem gaudir de La plaça del vi, un espai d'acollida i accés lliure que fa valdre la vitalitat del vi català en ple segle XXI; al soterrani, Les arrels proposa un viatge als orígens del museu i del Penedès; i a les plantes 1, 2 i 3 Les cultures del vi de Catalunya desplega la gran exposició que narra la història de la vinya i del vi del país des d'una mirada transversal i holística.

La inauguració del nou VINSEUM significa la culminació de la segona fase del projecte de reforma i de transformació de les instal·lacions del museu vilafranquí que va començar l'any 2018.

Un objectiu que no hagués estat possible sense el suport de la Unió Europea (a través dels fons FEDER), de la Diputació de Barcelona, i de la Generalitat de Catalunya. Una fita que, per damunt de tot, és fruit del suport econòmic, tècnic i humà de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Cal recordar que el projecte arquitectònic va començar amb una primera fase que va suposar la rehabilitació dels dos edificis històrics del museu, la Capella de Sant Pelegrí, l'any 2007 i del Palau reial, a l'any 2012. En aquest cas, el museu va comptar amb el finançament dels ministeris de Cultura i de Foment, de la Generalitat de Catalunya i l'incondicional suport del consistori vilafranquí.

Portes obertes al nou museu

El cap de setmana dels dies 9 i 10 de novembre el VINSEUM obrirà les seves renovades instal·lacions al públic general amb dos dies de portes obertes per a tothom. Les entrades per visitar el nou museu estaran disponibles en línia a partir del 8 d'octubre a entrades.vinseum.cat.