Valls celebra els Tres Tombs de Sant Antoni, Festa Tradicional d'Interès Nacional
Aquesta celebració en honor de Sant Antoni Abat és una de les més concorregudes de Catalunya
El pròxim dimarts, 17 de gener, se celebra Sant Antoni Abat, patró dels animals. I al voltant d'aquesta data, són molts els municipis de Catalunya que celebren la tradicional rua dels Tres Tombs, en homenatge a la vida rural i amb els animals com a protagonistes.
D'entre totes elles, en destaca una especialment, la festa dels Tres Tombs de Sant Antoni a Valls. I és que, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional, és una de les celebracions més concorregudes i tradicionals de totes les que se celebren al país.
Se celebra el diumenge anterior a la festivitat del sant, enguany el dia 15 de gener, amb una celebració que arrencarà a les 11.30 h des del barri del Fornàs i que s'endinsarà pel Centre Històric amb diversos punts d'interès, en especial el pas espectacular de cavalls, carros i carruatges per la plaça del Blat i l'estret i complicat retomb amb el carrer Major. En aquesta ocasió a més, com a novetat, es podran contemplar dos carros històrics de gran bellesa que s'estrenaran en aquests Tres Tombs de Valls.
Tradicional Tres Tombs de Sant Antoni a Valls
El primer serà el carruatge fúnebre de la col·lecció de Cal Xolo, adquirit a un antiquari de Barcelona just fa un any. Aquesta peça ha estat sotmesa a un procés de restauració íntegra per convertir-la en una rèplica de l'últim carruatge fúnebre que va haver-hi a Valls i que es va utilitzar fins als anys seixanta del segle passat. Es tracta d'un carruatge únic i singular en el qual des de cal Xolo s'ha treballat intensament per restaurar-lo i poder-lo estrenar a Valls. La segona novetat serà un carro de 8 botes, propietat de Daniel Bové, soci de la Societat de Sant Antoni que, també després d'una llarga restauració, es veurà per primera vegada en els Tres Tombs de Valls.
Dues estrenes de pes que s'afegeixen a la col·lecció de carros històrics de la Societat de Sant Antoni que, amb peces tan singulars com els carros de 3 i 4 bocois i els carros de traginers petit i gran, fan tant especials els tres tombs de Valls. La festa, amb carros i cavalls d'arreu de Catalunya i Castelló, es converteix en un viatge en el temps, quan els traginers eren els encarregats de tot el transport de mercaderies. En aquests tres tombs a més, el bloc de recreació històrica que encapçalen la bandera i el penó, seguit de la figura de Sant Antoni i els 25 carros tradicionals de mercaderies i passatgers, tancaran la marxa.
Cartell dels Tres Tombs de Sant Antoni a Valls 2023
Protocol de benestar i qualitat de la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona
En aquesta edició dels Tres Tombs de Sant Antoni a Valls, i per segon any consecutiu, s'aplicarà el protocol de benestar i qualitat de la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona. Aquest protocol gira al voltant de tres eixos principals -el benestar, la tradició i la qualitat- i entre els requisits fixats hi figura l'obligatorietat que tots els èquids compleixin rigorosament la normativa de benestar, que el conjunt de participants vagin vestits com correspon o que els guarniments es mostrin en la seva màxima esplendor, entre d'altres.
Una part important d'aquest document és també la de la recreació històrica, punt en què els Tres Tombs (que són en definitiva un museu vivent i itinerant) volen ser un reflex fidel del transport de mercaderies i passatgers a Catalunya fins a mitjan segle passat, tot permetent al públic transportar-se a l'època on el pas del temps el marcava el pas del cavall i les agències de transport, i on els carreters i els tractants tenien un paper clau en el nostre dia a dia.
Un altre dels requisits d'aquest manual, i que s'aplicarà estrictament durant els Tres Tombs vallencs, és l'obligació d'inscriure's formalment per tal de poder-hi participar, i està reservat el dret d'admissió.
FONT: Ajuntament de Valls
Consulteu tot el programa d'activitats.
Imatge històrica dels Tres Tombs de Sant Antoni a Valls FOTO gencat
La devoció per sant Antoni
Tal com s'explica a la web municipal de l'Ajuntament de Valls, com és habitual en l'orde de sant Antoni Abat, el seu convent i hospital estaven situats prop d'un portal de la muralla que tancava la localitat, el del camí de Montblanc, que portava també el nom de Sant Antoni. S'ignora la data de la seva fundació, però molt probablement fou a començament del segle XIV. L'any 1723 els antonians van demanar el trasllat del convent a causa de l'estat ruïnós en què es trobaven els edificis. Així el 1735 es va posar la primera pedra del nou establiment intramurs, que és el que encara coneixem avui, i l'any següent ja es va beneir. Els frares s'hi van estar fins a l'extinció de l'orde, el 1787.
L'any 1879 se situa la primera constància escrita dels Tres Tombs Vallencs, al 'Diario Vallense'. Parla extensament de la festa de Sant Antoni Abat i de les tradicionals curses al voltant de l'església. El 1899 es troba la primera referència de la cercavila del dia 16, vigília, que anuncia la festa de l'endemà.
La primera vegada que es perden els Tres Tombs és del 1935 al 1939 quan no es realitzen, arran la Guerra Civil Espanyola. El 1940 es recuperen i tenen continuïtat fins al 1967 que serà l'últim any que se celebraran d'una forma continuada. El dia 17 de gener es continuà oficiant la missa en honor a Sant Antoni Abat i es beneïen les coques de la festivitat.
El 1974 i 1795 el Xolo i el Pons tornen a engegar aquesta festa a Valls. Això donaria peu perquè a finals de l'any 1979 al bar Quec de Valls, el Quec, el Batalla, el Salvet, l'Arturo i el Xolo -amics i amants dels carros i dels cavalls- comencessin a treballar en la recuperació de la festa. El 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornaven a recórrer els carrers de Valls.