Els calçots es couen amb foc de llenya i s'acompanyen de salsa romesco. FOTO: C.Caballé

Actualitat

Temps de calçots!

La temporada d'aquest producte típic català s'estén fins a finals d'abril

Des del mes de novembre, ja es pot gaudir arreu de Catalunya d'un dels productes gastronòmics amb més tradició i més anomenada de casa nostra. Parlem dels calçots, que entre els mesos de gener i abril viuen el seu punt àlgid arreu del territori.

Els calçots són un tipus de cebes tendres i allargades que es poden cultivar a les zones on no hi ha massa gelades. El nom del calçot s'atribueix a la manera com es planta, mig colgat a la terra. Una tècnica que es coneix com "calçar", i que permet que el brot sigui blanc i tendre.

Els calçots són populars els de l'Alt Camp, especialment a Valls, tot i que actualment es conreen arreu de Catalunya. Un producte que any rere any reuneix famílies senceres i grups d'amics al voltant d'una taula per gaudir de les populars calçotades. Una tradició que, enguany, i a conseqüència de la pandèmia generada per la Covid-19, es pot veure alterada. Amb tot, els calçots es poden gaudir de múltiples maneres a la cuina, fent les delícies de grans i petits.

Un dels punts àlgids de la temporada es viu a finals de gener, quan se celebra a Valls la Gran Festa de la Calçotada. Una festa que, després de ser suspesa l'any 2021 per la situació de pandèmia, enguany arriba a la seva quarantena edició el diumenge, 23 de gener.

Temporada de calçots 2022

La temporada dels calçots del 2022 a Valls, epicentre d'aquesta proposta gastronòmica, arrencava oficialment el 20 de novembre amb la Jornada Gastronòmica del Calçot, on es reunien xefs de prestigi, restauradors locals i cellers en un esdeveniment que tenia com a gran protagonista la cuina del calçot. 

Segons la Cambra de Comerç de Valls, la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls (IGP), que acull una cinquantena de productors de calçots (amb etiqueta) de quatre comarques: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, aquesta temporada, pensa collir uns 20 milions de calçots, i la resta de productors no inscrits a la IGP Calçot de Valls, poden recollir més de 60 milions de calçots, encara que no estan enregistrats. En total més de 80 milions de calçots, una producció important per la temporada que viu ja el seu moment àlgid.