Bolets per a tots els gustos

Actualitat

Temps de bolets, és hora d'anar al bosc!

S'ha de ser sempre respectuós amb l'entorn natural, i collir els bolets de manera correcta

Molts de vosaltres, segurament, ja haureu sortit a buscar bolets les darreres setmanes. I és que la tardor ja fa dies que es fa sentir, i, amb ella, arriben els bolets a Catalunya. I és que la tradició boletaire ja es fa sentir arreu del territori, portant centenars de persones als boscos de Catalunya.

Una tradició, però, que si no es manté amb respecte, pot fer molt mal al nostre entorn natural. Així que, una vegada més, recordem la necessitat de ser respectuosos amb l'entorn natural. Si no cuidem nosaltres el bosc, aquesta tradició, i moltes més, acabaran amb ell. I tots en sortirem perjudicats.

Dit això, les pluges caigudes durant el mes d'agost van fer que la temporada boletaire s'avancés a Catalunya, i a principis de setembre, ja es podien trobar els primers bolets a les zones d'alta muntanya. Ja fa un mes que en aquests indrets sobretot es troben rovellons i ceps, però també alguns fredolics, rossinyols i llenegues.

Tot i la sequera viscuda, les darreres pluges d'agost fan preveure que aquesta sigui una bona temporada, amb bolets de molta qualitat.

Sortir a buscar bolets, una activitat que requereix experiència

Cal tenir present que cal una certa preparació per sortir a caçar bolets, perquè no tots són comestibles, i alguns són molt perillosos. El més important és recollir únicament aquells que estem totalment segurs d'haver-los identificats com a comestibles.

En aquest sentit, a Catalunya, els bolets comestibles més freqüents són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta. També n'hi ha de tòxics, i alguns fins i tot poden esdevenir mortals, com és el cas de la farinera borda ('Amanita phalloides'), un bolet molt tòxic i bastant freqüent als boscos.

Cal assegurar-se bé de no consumir els que poden ser perjudicials per a la salut, i no fiar-se de falsos mites, com ara creure que tots els bolets verinosos tenen colors llampants, o refiar-se de la prova de l'all, que no té cap fonament científic i no és certa.

I molta cura amb l'entorn

Quan sortim a caçar bolets, no hem de malmetre l'entorn en el qual es troben. Per això, a l'hora de collir bolets, cal tenir present que la millor manera de fer-ho és tallant amb el ganivet i collint el tros superior del bolet. Fent això, protegim el miceli.

Cal posar-los en un cistell de vímet i no en bosses de plàstic, així les espores són recuperades pel bosc. Igualment, no s'ha de remenar la fullaraca amb cap eina, ja que perjudica el bosc i els bolets. I sempre, tenint cura del bosc, respectant l'entorn.

I el més important de tot: com ja hem dit, poseu al cistell únicament aquells bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte.