Santa Tecla FOTO Ajuntament de Tarragona

Actualitat

Tarragona està de Festa Major. És Sant Tecla!

Del 15 al 24 de setembre, la capital del Tarragonès viu la seva festa grossa

Divendres, 15 de setembre, arrencava la Festa Major de Tarragona, Santa Tecla, que s'estendrà fins al diumenge, dia 24. Una festa declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional l'any 1996 i Festa Patrimonial d'Interès Nacional l'any 2010 pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i
declarada també Festa d'Interès Turístic pel Govern de l'Estat l'any 2002.

No en va, és una de les festes majors més emblemàtiques dels Països Catalans. Una festa amb uns orígens que es remunten al segle XIV, amb l'arribada de la relíquia de santa Tecla a la ciutat.

El tret de sortida a la festa el donava la Crida, iniciant-se així el primer cap de setmana de festes a la capital del Tarragonès, amb propostes com la Mostra de Folklore Viu, la celebració del 40è aniversari del Ball de Diables, la celebració també dels aniversaris de la Víbria i el Lleó, i l'espectacle 'Carcamals a la romana' de Dames i Vells, protagonistes de la programació tradicional. A més, dues grans cites imperdibles per al diumenge, dia 17: la diada castellera de Santa Tecla (Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca), i el concert de The Tyets.

Molta més festa

Santa Tecla 2023 enguany s'expandeix i aposta per la incorporació de nous espais com el Parc Francolí, que enguany serà un dels principals escenaris dels actes més multitudinaris. Entre altres, la nit del 23, dia de Santa Tecla, com a novetat, oferirà la Gran Nit de la Música Emergent. Una nit eclèctica, amb una barreja de propostes adreçades als més joves i que presentarà els directes dels tres semifinalistes del concurs Sona9, Roserona, Foss i Eloi Duran.

Però hi ha molt més. I és que les festes de Santa Tecla enguany compten amb més de 400 actes. La Santa Tecla Petita, l'Entrada de Músics, els Balls Parlats, la Cercavila, la Baixada de l'Àliga, el Retaule, les tres diades castelleres, els Pilars Caminant, la Professó, el Correfoc i la Tronada de fi de festes, que protagonitza enguany la imatge de les festes, són algunes de les propostes.

A banda, enguany Santa Tecla comptarà també amb multitud d'actes extraordinaris entorn als aniversaris d'algunes de les entitats festives. D'aquesta manera, Dames i Vells, el Ball de Diables, la Víbria i el Lleó esdevindran els veritables protagonistes d'aquesta Santa Tecla celebrant-ho amb actes especials.

Ball de Dames i Vells FOTO Tarragona21

El Ball de Dames i Vells celebren els seus 40 (+ 3 anys) amb un espectacle especial, Carcamals a la romana, passant del format tradicional a un format estàtic més confortable a la plaça de Dames i Vells, on realitzaran 11 passis amb un total de 4.500 entrades ja disponibles entre els dies 21, 22 i 23 de setembre. Les entrades, a 3 €, es poden adquirir a través del web entrades.tarragona.cat.

Els actes de foc tindran un pes molt especial enguany. I és que tant el Ball de Diables com la Víbria estan d'aniversari. El Ball de Diables celebrarà els seus 40 anys amb un seguit d'actes commemoratius. Els més destacats seran la festa la presentació dels nous vestits dels diables i diables infantils, amb la celebració dels 25 anys del Ball de Diables Infantil de Tarragona.

Per la seva banda, la Víbria commemorarà els seus 30 anys amb una exposició fotogràfica a l'Espai Turisme i amb una extraordinària cercavila de foc amb bèsties que l'acompanyaran en aquest especial aniversari. El Lleó també està de celebració. Tant la figura gran, que fa 30 anys com la petita, que en fa 20, ho volen celebrar amb tota la ciutat. Per una banda, el Lleó Petit organitza una exposició fotogràfica; i per una altra, el Lleó de Tarragona edita un tríptic commemoratiu.

Un altre dels elements més populars del Seguici de Tarragona, la Mulassa, presenta un acte novetat d'enguany dins la Santa Tecla Solidària: Les mans de la Mulassa, una jornada d'assaig obert i d'aproximació amb persones cegues amb la col·laboració de l'ONCE, amb la Mulassa per a adults i la Mulassa Petita, per a infants.

Cartell de Santa Tecla 2023

La música de Santa Tecla

A banda dels macroconcerts i nits musicals al Parc Francolí, moltes més són les cites musicals d'aquesta Santa Tecla de la mà d'entitats. El primer cap de la ciutat gaudirà de la la 12a edició de La Terrasseta, on tindrà un paper destacat el talent de les dones i la necessitat de veure-les més dalt els escenaris. Del 14 al 17 de setembre hi passaran per La Terrasseta 18 propostes artístiques entre concerts, circ, cinema a la fresca, xerrades i activitats de cultura transformadora, en les que el 70% de les produccions són liderades per dones.

A partir del dia 21 i fins al final de les festes el col·lectiu Barraques omplirà també el passeig de les Palmeres de música i gastronomia, destacant els grups de Josetxu Piperrack & The Riber Rock i el grup de rural-punk Ratpenades.

La música tradicional tindrà molt protagonisme, amb propostes com una Trobada de Gaites i Cornamuses organitzada per Sons de la Cossetània que acollirà formacions de Galícia, Portugal, Astúries, Aragó i Catalunya el dia 24, a més de les que ja s'han celebrat.

Una altra cita destacada per a la nit del dia 23 és la revetlla comiat de l'Orquestra Gira-sol a la Rambla Nova. Després de més de quaranta anys d'activitat, la mítica orquestra de versions, una formació referent entre les bandes de festa major i companya de nits de festa d'almenys dues generacions de catalanes i catalans, s'acomiada dels escenaris.

Destaca també, com a novetat, la presentació de la llista de reproducció de les músiques del Seguici Popular de Tarragona.

Teatre, la Marató de Donació de Sang i Plasma i la III Gala Benèfica de Todos en Azul: Aladín, un musical genial, la presentació del documental Castelleres, i el documental Una ciutat de mussols (Tarragona era una festa?), són algunes de les propostes que completen l'extensa programació cultural de la festa.

Consulteu tot el programa d'actes, i no us perdeu res de Santa Tecla 2023!

FONT: Ajuntament de Tarragona