Rituals de Cap d'Any per a atreure la bona sort
Per a començar l'Any Nou amb bon peu, existeixen una sèrie de rituals que no pots deixar de fer (si creus en la sort!)
Ara que ja hem celebrat Nadal, toca preparar-se per celebrar Cap d'Any. I és que falta menys d'una setmana perquè comenci el 2023, a Catalunya, i arreu!
I com passa amb molts moments especials de l'any, la nit de Cap d'Any també compta amb els seus rituals per atreure la bona sort, i també l'amor, que cada any repeteixen moltes persones, sigui per tradició, o per creure amb la sort.
Sigui com sigui, tot seguit en compartim uns quants perquè us aneu preparant!
Raïm per Cap d'Any
1. Prendre 12 grans de raïm durant les campanades.
Menjar dotze grans de raïm durant les campanes de Cap d'Any és una de les tradicions de l'estat espanyol més coneguda per a atreure la bona sort. Representar cada mes de l'any.
Existeixen dues teories sobre l'origen d'aquest costum. La primera és que la burgesia espanyola en 1880, imitant a la noblesa francesa, va començar a acomiadar l'any amb 12 raïms acompanyats de xampany. Amb el temps aquest costum es va estendre sent un clàssic per a donar la benvinguda a l'Any Nou.
La segona teoria afirma que hi va haver un excedent de raïm i els productors van fer una campanya per a vendre-les afirmant que atreien la bona sort si es menjaven per Cap d'Any.
El raïm és una fruita que està associada a la bona sort, positivitat i optimisme. Si pots coordinar-te, pensa un desig per a l'any pròxim per cada raïm que mengis. Per a una presentació festiva i glamurosa, col·loca els dotze grans de raïm en copes de cava amb un punxó, i serveix el cava just quan abans que comencin les campanades.
2. Comença l'Any Nou amb el peu dret.
Quan soni l'última campanada, i estiguis menjant el raïm, comença l'Any Nou amb el peu dret. Es realitza donant suport a la cama dreta sobre l'esquerra durant les campanades i dona suport al peu dret sobre el sòl per a començar l'any vinent amb bon peu.
3. Roba interior nova i de color vermell.
Un altre ritual de Cap d'Any per a atreure la bona sort és portar peces íntimes en color vermell. Si la roba està sense estrenar, significa que comences l'any des de zero. El color vermell representa la passió i l'amor i aquest ritu està pensat per a atreure l'amor a la teva vida si estàs buscant parella. Si no vols portar roba interior d'aquest color, pots posar-te un llaç vermell al canell esquerre i l'amor i la passió t'acompanyaran l'any vinent.
4. Trencar vaixella vella.
Per atreure la bona sort, trenca els plats, tasses, etc., que estiguin espatllats o vells. Es tracta d'una tradició als països del nord (Dinamarca) per a allunyar la mala sort.
5. Finestres obertes en nit de Cap d'Any.
Obrir les finestres de la casa durant el sopar de Cap d'Any simbolitza eliminar les males energies i que entrin noves energies positives. Com normalment en aquestes dates fa fred, amb obrir una mica les finestres serà suficient per a iniciar l'Any Nou amb les energies renovades.
6. Anell d'or en una copa de cava.
Col·locar un anell d'or en una copa de cava és un ritual de Cap d'Any per a atreure la bona sort. No té per què ser un anell, pot ser qualsevol joia d'or que portis sovint. D'aquesta manera atraurem l'estabilitat en les nostres relacions amoroses durant l'any vinent.
Rituals per atreure els diners
7. Per atreure els diners...
Un ritual en Cap d'Any per a atreure els diners, és col·locar sis monedes sota la catifa d'entrada a casa perquè els diners entrin en la teva llar. Un altre ritual és col·locar algunes monedes dins de la teva sabata durant el sopar per a atreure els diners per a l'any vinent. També pots col·locar un bitllet doblegat.
8. Llista de desitjos per a l'Any Nou.
Abans del sopar de Cap d'Any fes una llista de desitjos i bons propòsits que vulguis complir l'any vinent. Després de donar la benvinguda a l'Any Nou crema el paper i deixa que les cendres caiguin sobre una copa de cava.
9. Llenties de la sort.
En alguns països com Itàlia, les llenties són símbol de bona sort i prosperitat, i són les protagonistes de la nit de Cap d'Any. És una antiga tradició romana. La tradició marca que cal menjar-les a partir de les dotze de la nit, però actualment la majoria de les persones les incorpora al menú i evita menjar-les per a postres.
Tot a punt?