Preparats per a la tardor?
El 23 de setembre diem adeu a l'estiu a Catalunya, després de 93 dies
Després de 93 dies d'estiu, a Catalunya ja ens preparem per rebre la tardor. I és que la tardor astronòmica arriba enguany el 23 de setembre, quan es produeix l'equinocci de tardor. L'inici oficial de la nova estació serà a les 8.50 hores d'aquest dia, segons l'Observatori Astronòmic Nacional.
Una tardor que s'estendrà fins al 22 de desembre, quan començarà oficialment l'hivern. En total, 89 dies i 21 hores de tardor. Uns dies en els quals les hores de llum solar s'aniran escurçant i, des del 23 de setembre fins al 22 de desembre, passarem de les 12 hores i set minuts de sol, a les nou hores i 11 minuts del solstici d'hivern, el 22 de desembre, que marcarà l'inici de l'hivern, i el dia més curt de l'any.
Què passarà astronòmicament aquesta tardor?
Comencem parlant d'eclipsis. I és que aquesta tardor n'hi haurà dos. El primer (un eclipsi anul·lar de sol) arribarà el 14 d'octubre, però no serà visible des de Catalunya. Si el volem observar, seria necessari anar a Amèrica, o a les illes Canàries, on serà visible parcialment.
El que sí que es podrà veure parcialment des de Catalunya serà l'eclipsi parcial de lluna que es produirà el dissabte 28 d'octubre. Es produirà entre les 21.31 i les 22.59 hores, amb el seu punt àlgid a les 22.14 hores. Amb tot, solament veurem com una petita porció del disc lunar queda tapada per la Terra.
Si parlem de planetes, Júpiter, Saturn i Venus es veuran amb l'inici de l'estació i seran visibles des de casa nostra. També Mart i Mercuri, però estaran visibles de dia, i no els podrem veure.
I no ens podem oblidar del canvi d'horari! El cap de setmana del 28 i 29 d'octubre passarem de l'horari d'estiu a l'horari d'hivern, amb una hora menys de llum a la tarda. Així, la matinada del diumenge 29, a les tres de la matinada tornaran a ser les 2 hores. Així, el dissabte 28 el sol marxarà gairebé a les set de la tarda mentre que l'endemà, dia 29, ja ho farà abans de les 18 hores.