Ha arribat el temps dels bolets a Catalunya!
Tot i que encara costen de trobar en molts punts, ja hi ha qui ha omplert cistelles aquesta tardor
En les darreres setmanes, a Catalunya, ja són moltes les persones que han sortit al bosc a buscar bolets. I és que l'arribada de la tardor és el moment idoni per sortir a cercar aquest preuat producte que, tot i que les temperatures d'enguany en dificulten la seva aparició, no deixen d'estar ja presents a molts indrets del país.
I és que la tradició boletaire està fortament arrelada a Catalunya, i cada any són més els adeptes que visiten els boscos catalans. Una tradició, però, que si no es manté amb respecte, pot fer molt mal al nostre entorn natural. Així que, una vegada més, recordem la necessitat de ser respectuosos amb l'entorn natural. Si no cuidem nosaltres el bosc, aquesta tradició, i moltes més, acabaran amb ell. I tots en sortirem perjudicats.
El rovelló és el bolet estrella a casa nostra.
Una activitat que requereix experiència
A l'hora de sortir bolets cal tenir present que tothom necessita una certa preparació. No solament per a no perdre's pel bosc, o patir algun indesitjat accident, sinó també perquè no tots són comestibles, i alguns són molt perillosos. El més important és recollir únicament aquells que estem totalment segurs d'haver-los identificats com a comestibles.
En aquest sentit, a Catalunya, els bolets comestibles més freqüents són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta. També n'hi ha de tòxics, i alguns fins i tot poden esdevenir mortals, com és el cas de la farinera borda ('Amanita phalloides'), un bolet molt tòxic i bastant freqüent als boscos.
Cal assegurar-se bé de no consumir els que poden ser perjudicials per a la salut, i no fiar-se de falsos mites, com ara creure que tots els bolets verinosos tenen colors llampants, o refiar-se de la prova de l'all, que no té cap fonament científic i no és certa.
Cistelles per collir bolets. FOTO: Anna E. Puig
Respecteu l'entorn!
Insistim una vegada més en el fet que és imprescindible no malmetre l'entorn quan sortim a buscar bolets. No deixeu brossa, no feu mal a la natura, i intenteu que la vostra petjada al bosc sigui el menys perceptible possible.
I, a l'hora de collir els bolets, cal tenir present que la millor manera de fer-ho és tallant amb el ganivet i collint el tros superior del bolet. Fent això, protegim el miceli.
Cal posar-los en un cistell de vímet i no en bosses de plàstic, així les espores són recuperades pel bosc. Igualment, no s'ha de remenar la fullaraca amb cap eina, ja que perjudica el bosc i els bolets. I sempre, tenint cura del bosc, respectant l'entorn.
I el més important de tot: com ja hem dit, poseu al cistell únicament aquells bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte.