El cim del Canigó

Actualitat

La Flama del Canigó: símbol d'unitat dels Països Catalans

El foc que encén les fogueres de Sant Joan té tota una història al darrere

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

Aquella nit es recull la Flama que, pujada des del Castellet de Perpinyà on haurà romàs tot l'any, serà distribuïda, a partir de la mitjanit, a tota aquella gent que la vulgui recollir per començar un descens cap a centenars de viles i ciutats per celebrar la revetlla.

La Flama del Canigó és la festa d'encesa dels Focs de Sant Joan, una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l'element del foc com a símbol preeminent.

La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l'any, el solstici d'estiu. D'aquesta manera, s'han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.

Amb la Flama del Canigó comença, any rere any, la celebració d'una festa ancestral vinculada al solstici d'estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

FONT: Òmnium Cultural