Dijous Llarder, botifarra menjaré!
El Dijous Gras dona el tret de sortida a la celebració de Carnaval aquest 20 de febrer
La celebració del Carnestoltes arrenca arreu del territori català el Dijous Gras, també anomenat Dijous Llarder, enguany dia 20 de febrer. Durant aquest dia, és tradicional prendre coca de llardons, botifarra d'ou (o altres varietats) i truita.
Segons la tradició, aquesta jornada servia per atipar-se, igual que s'havia de fer durant els dies de Carnestoltes fins al Dimecres de Cendra, per poder passar millor el període de dejuni de la Quaresma.
I és que just abans d'aquest període d'abstinència, el Dijous Gras permet menjar tot allò que després estarà prohibit fins a l'arribada de la Pasqua, segons la tradició cristiana.
Tot i que actualment es manté el Dijous Gras, antigament hi havia 3 dijous previs al Carnestoltes, coneguts com els 3 dijous Gormand: Dijous dels compares, Dijous de les comares, i Dijous gras. Els dos primers eren convits que feien els padrins i les padrines. Dues celebracions que s'han perdut, mantenint el Dijous Gras, que conserva la tradició gastronòmica.