Descobrim els productes de temporada a la tardor
Catalunya rebia la nova estació el 23 de setembre, i aquest fet porta canvis a la nostra cuina
Fa pocs dies, el 23 de setembre, donàvem la benvinguda a la tardor a Catalunya. Un canvi d'estació que ens porta dies més curts, fulles que cauen i, en principi, una baixada de temperatures. Un canvi de temporada, deixant l'estiu enrere, que també es nota a l'hora d'anar a fer la compra, o, si som dels afortunats de tenir hort, en les verdures i fruites que plantem o recollim aquests dies.
I és que amb el canvi de temporada, també arriba el canvi d'alimentació, si volem seguir una dieta basada en els productes de temporada a Catalunya.
És època de consumir cítrics per reforçar les defenses FOTO viaempresa
Època de canvis
La tardor és una època de canvis, i per això cal que el cos estigui preparat per adaptar-s'hi. Cal augmentar i reforçar les defenses, cal fer provisió de nutrients perquè el cos estigui preparat, evitar una baixada de defenses i estar a punt per a l'arribada del fred.
I com ho podem fer? Doncs augmentant la ingesta de productes que continguin vitamines bàsiques per combatre els efectes del canvi de temps, i una sèrie d'aliments clau que faran més portadora la tardor.
Comencem parlant de les vitamines bàsiques que hauríem d'ingerir a la tardor. Per una banda, hi ha la Vitamina C, bàsic per no estar decaigut ni cansats, i que es troba en els cítrics, com les taronges, les aranges, o les llimones.
També és important augmentar la ingesta de Vitamina A, que controla el sistema immunitari, i es troba principalment en les fruites i verdures, i Vitamina D, que facilita l'absorció del calci en els ossos, i la genera el propi el cos quan s'exposa la pell a la llum solar, a més de trobar-se en aliments com el rovell de l'ou o els peixos grassos.
Pel que fa a la Vitamina B, és important el consum de Vitamina B6, que metabolitza els àpats per generar més energia per al funcionament neuronal i cerebral, i es troba en molts aliments, com la carn vermella, els ous, o el peix. I també Vitamina B9 (àcid fòlic), essencial per a la fabricació de glòbuls vermells, encarregats de nodrir el cos. Es troba en llegums, com les mongetes o els espàrrecs, i cítrics com la taronja o l'aranja.
El cos comença a demanr plats calents, i els llegums són bona opció FOTO Canal Salut
Canvi d'estació, canvi de necessitats
El nostre cos comença a demanar aliments més càlids, com guisats, sopes i plats calents, per fer front als canvis climàtics. Uns plats que hauríem d'elaborar amb productes de temporada, ja que la Natura és sàvia i ens dona en cada moment de l'any el que necessitem. La fruita i verdura de temporada, que creix de manera natural en l'època i lloc en els que estem, garanteix que mengem els aliments que el nostre cos necessita.
El cos també comença a necessitar més cereals, llegums, tubercles i arrels, ja que són més densos en calories i ens aporten energia per fer front al canvi d'estació.
La coliflor és producte de temporada a la tardor
Quins són els aliments de temporada?
Si parlem de les fruites i verdures que la tardor ens ofereix als nostres horts, n'hi ha de ben variats.
Pel que fa a verdures, és temps de carabasses, carabassons, carxofes, cols de Brussel·les, coliflor, i albergínies. Sense oblidar que la temporada dels bolets ja és aquí!
I pel que fa a fruites, la magrana, codony, xirimoia, raïm, taronges, peres, plàtans, mandarines, pomes, alvocats, i aranges, viuen a la tardor el seu millor moment. Tampoc ens hem d'oblidar que la tardor és el moment de gaudir de fruits secs, i castanyes!