Els pessebres llueixen aquestes dates a moltes llars i per Sant Esteve és tradició menjar canelons

Actualitat

Per què celebrem Sant Esteve?

Diu la tradició que el 26 de desembre se serveixen canelons per dinar

Quan ja ha passat el dia de Nadal, arriba una nova celebració, la de Sant Esteve, el dia 26 de desembre. Una festa singular que se celebra a casa nostra, però no a la resta de l'estat. Enguany, però, i com passa amb la resta de festes assenyalades d'aquests dies, la celebració està limitada i condicionada per la situació de pandèmia generada per la Covid-19.

Però, saps el motiu pel qual a Catalunya se celebra Sant Esteve?

Resulta que la tradició de celebrar aquest dia, on es mengen uns boníssims canelons, és cosa de l'Imperi Carolingi, sota el qual es trobava Catalunya fa més de 1000 anys. Va ser aquest imperi el que va establir que després de cada pasqua es faria un dia de festa, i així passa també en molts altres llocs d'Europa.

Una teoria més actual, però, és la que diu que, antigament a Catalunya, les famílies necessitaven un dia per tornar als seus domicilis. Sortir després del dinar de Nadal quan ja era fosc dificultava la tornada, i la gent aprofitava el 26 de desembre per tornar a casa. D'aquí podria sortir la dita que "Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada ovella a casa seva".

I com passa amb moltes dates assenyalades, aquest dia també té el seu plat tradicional. Són els canelons. El motiu? Doncs antigament, no es llançava res de menjar, i les famílies aprofitaven les restes del rostit del dia de Nadal per a fer canelons. De postres, tornaven a sortir els torrons i el cava.

I així es tanca la celebració de Nadal a casa nostra. Ara toca preparar el Cap d'Any, i l'arribada dels Reis!