Canviem d'estació; arriba la tardor
La nova estació arrenca el 23 de setembre, i durarà gairebé 90 dies
La matinada d'aquest divendres, 23 de setembre, arriba la tardor. Així Catalunya deixarà enrere 93 dies d'estiu, marcat per les altes temperatures viscudes enguany, i es produirà l'equinocci de tardor. La nova estació començarà oficialment a les 03.04 hores del 23 de setembre, segons càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional.
Una tardor que durarà 89 dies i 21 hores, i que finalitzarà el 21 de desembre, quan rebrem l'hivern.
Què passa aquesta tardor?
Si mirem el cel durant aquesta tardor, per donar-li la benvinguda a la nova estació, podrem veure Júpiter i Saturn. Més tard, a partir del desembre, també es podran veure Mart, Venus i Mercuri.
Parlem també d'eclipsis. N'hi haurà dos aquesta tardor, però només un es veurà des de Catalunya. Parlem del que es produirà el dimarts 25 d'octubre. Serà un eclipsi parcial de sol, que es podrà veure parcialment a casa nostra abans de la sortida del sol. Però serà molt menor, amb el moment màxim cap al migdia, quan, amb sort, es podrà veure una part molt petita del Sol tapada per la Lluna.
El segon, que no serà visible des de casa nostra (ni des d'Europa en general) serà la nit del 7 al 8 de novembre, i es tractarà d'un eclipsi total de Lluna.
Finalment, hem de parlar del canvi horari que ens farà passar a l'horari d'hivern, amb una hora menys de llum a la tarda. Es produirà la matinada del 29 al 30 d'octubre. Aquell dia, quan el rellotge marqui les tres de la matinada, tornaran a ser les 2 hores. Aquella nit, es dorm una hora més.